Divortul, o realitate mai cruda pentru copii decat pentru parinti?

Divortul, o realitate mai cruda pentru copii decat pentru parinti? Cum poate MEDIEREA sa ajute?

medierea mea

suferinta

Divortul a devenit din ce in ce mai mult un fenomen “la moda”.

Oricat de mult ar fi dorit, divortul induce o serie de consecinte psihologice, morale si materiale asupra partenerilor si asupra familiei implicate in divort. Apar stari tensionale, conflicte, frustari si insatisfactii si un adevarat razboi intre parteneri.

 

Divortul afecteza in plan psihologic si social cuplul, copiii, parintii, in general intreaga familie, consecintele acestuia fiind de cele mai multe ori dramatice.

In mod deosebit, divortul are un impact negativ, de cele mai multe ori deosebit de grav, pentru copiii cuplului. Acestia sunt “martori tacuti” la toată disputa dintre parintii lor, pre si post divort. La un moment dat ei devin obiect de negociere intre parinti.

In Romania, desi rata divorturilor este pe departe mai mica decat in alte state europene (Belgia, Olanda cca. 70%, Austria cca.66%, Polonia 33%), tendinta este de crestere, studiile evidentiind ca una din patru casatorii sfarseste in divort. Din statisticile Consiliului Superior al Magistraturii rezulta ca in medie sunt cca. 40.000 de procese de divort aflate pe rolul instantelor de judecata in fiecare an. Pentru anul 2012 s-a apreciat ca cca. 8.000 de situatii de divort s-au solutionat amiabil pe calea medierii. „Peste 90% dintre cazurile care au ajuns în faţa mediatorilor s-au soluţionat prin acord total sau partial” a declarat preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Ideal ar fi cand se ia decizia divortului, situatia sa fie foarte bine cantarita si sa se tina cont de impactul si de consecintele psihologice asupra copilului, de etapa de dezvoltare psihologica in care se afla, si sa se actioneze respectand primordial siguranta copilului. Asa cum dupa un divort multe persoane apeleaza la psiholog pentru a depasi acesta problema mult mai usor, cu atat mai mult MEDIEREA este o solutie care protejeaza partenerii si, in mod deosebit copiii, de efectele si stresul unui proces in instanta.

Medierea reda comunicarea dintre soti si ii ajuta pe acestia sa gaseasca solutii de consens pentru a fi in continuare parinti pentru copii lor.

Prin divort se separa sotii si nu parintii!